Saturday, May 18, 2013

17 de maig!

M'ha fet mandra escriure, últimament. I han passat un munt de coses per aquí. Els que van a l'institut han acabat les classes i només els queda algun examen abans de vacances. I els que aquest any acaben el batxillerat o la formació professional, durant tot el mes de maig van vestits amb pantalons granota. El color de la vestimenta indica si l'any que ve aniran a la universitat (granota vermella), o es posaran a treballar (granota negra). I dediquen tot el mes de maig a anar de festa en festa i emborratxant-se. Cal tenir en compte que una part ja tenen divuit anys i ho celebren bevent alcohol com si l'haguessin de prohibir.


Ja se'ls veu a la cara que estan de gresca. I que ja porten uns quants dies així. N'he trobat alguns demanant diners al carrer. Demanant amb tota la honestedat diners per comprar alcohol. Així com ho explico. En fi...

Per altra banda, el 17 de maig van celebrar el dia nacional. Originalment celebraven la Constitució, signada el 1814, però la festa es va anar convertint, ja des del 1864, en una gran desfilada de totes les criatures. Tots els nens menors de 18 anys desfilen aquest dia pels carrers de les ciutats de Noruega. Espectacular el protagonisme dels nens. Deu ser que fa molt de temps que tenen molt i molt clar que els nens són el futur del país. Quines idees més estranyes tenen aquesta gent del nord.


Tothom amb banderes noruegues. I la gent, vestida per l'ocasió. Les dones, la immensa majoria, amb el vestit tradicional. Però quan dic la immensa majoria, vull dir que era difícil trobar una noia o dona que no anés amb vestit tradicional. Molt elegants i treballats, els vestits.


Hi ha molts dissenys diferents, depenent de la regió d'origen. Aquests vestits són per ocasions especials, com casaments, baptismes, comunions o el 17 de maig. I es transmeten de mares a filles. Un vestit nou pot costar 20.000 corones, o sigui que si el pots heretar, t'estalvies una pasta. Els homes, per la seva banda, com a mínim amb el que a Catalunya en diríem per anar de boda. I uns quants, no pas una majoria, amb vestit tradicional.





Moltes bandes de música.



Una altra banda de música. Una de les moltes que van passar. Aquesta era curiosa, si més no.



I sobretot, banderes noruegues. Moltes banderes per tot arreu. N'estan molt, de ser noruecs.


 Apa, a reveure!




2 comments:

  1. M'agraden molt els vestits tradicionals!!! Alguns són preciosos. No com les granotes, està clar!

    ReplyDelete