Friday, February 22, 2013

Primeres impressions

Ja sóc a Noruega. Moltes hores dedicades a discutir la possibilitat. Molts dies preparant-ho tot. Molts dies acomiadant-me de tothom. Molts petons i abraçades. Alguna llagrimeta. Més d'una, de fet. Unes poques hores d'avió i ja sóc a Trondheim, Noruega.

Fa fred, però tampoc tant. A vegades em sobra la jaqueta. Les tres capes de roba addicionals no sobren, com a mínim caminant pel carrer. És entrar a qualsevol local i començar a patir calor. La gent va abrigada, com correspon a la temperatura. Que ningú es pensi que la gent del nord porta anticongelant a les venes. Jaquetes gruixudes i impermeables, gorres de llana, botes de muntanya, etc.  Les botes de muntanya són útils per caminar per les voreres cobertes de gel i neu. I la gent no rellisca, cosa que em meravella. En unes poques hores he estat a punt de trencar-me el còccix unes quantes vegades. Potser ja tenen l'equilibri i els reflexos adaptats a la situació. O estan tot el dia de baixa per trencaments, qui sap.

No sé pas si algun dia m'atreviré a conduir un cotxe per aquestes contrades. Primer necessito fer moltes pràctiques en un espai gran i sense obstacles per aprendre a conduir sobre gel sense matar a ningú. Excepte els carrers principals, tot està cobert de gel. Tiren una mica de grava per no patinar i a córrer. Els cotxes patinen en arrencar d'un semàfor. I si això els passa als noruecs més que acostumats a conduir sota aquestes condicions, jo segur que estavello el cotxe al primer revolt.

La gent parla noruec, òbviament, i anglès. Encara m'haig de trobar amb algú que tingui dificultats amb la llengua anglesa. Tothom el parla, i el parla correctament. La gent més gran es nota que l'han après quan ja no eren criatures, però tot i així no tenen cap problema per mantenir una conversa. Això sí, tot, absolutament tot, està retolat en noruec. Exclusivament. I si no en saps, espavila't.

Apa, això és tot per ara. Seguiré comentant la jugada els propers dies.


12 comments:

  1. Esperarem les properes entregues, si no et congel·les abans... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abans de congelar-me m'hauré trencat un canell, un braç i el maluc. De moment, i com a pas previ, una caiguda sense massa conseqüències.

      Delete
  2. Gràcies per la iniciativa.
    A la vella pàtria avui la notícia és el temps, onada de fred i nevades generalitzades aquesta nit a totes les cotes, les autoritats han demanat SENY a la població ! Està bé, sinó fos que aquesta mateixa població aguanta la manca absoluta de seny de la majoria de la classe política.
    Geografia comparada: els noruecs saben caminar sobre el glaç sense relliscar i els catalans i altres mediterranis saben no cremar - se a la platja el mes d'agost.

    ReplyDelete
  3. Ara ja saps...A gaudir d'aquests dies abans de treballar i fer moooltes fotos. Petons!

    ReplyDelete
  4. Brother!!! No et facis mal!!! I no et fiïs d'aquesta gent que fa els rètols en la seva llengua! Deuen ser perillosos ;-)

    ReplyDelete
  5. Pau, sempre queda molt més "cool" dir que has caigut patinant amb el gel del carrer a Tronheim, que en sec, perquè t'has torçat un turmell a la Rambla del Poblenou (com jo fa tres dies)!!!

    ReplyDelete
  6. Molt bona iniciativa Pau!! Aniré seguint les teves aventures per terrer noruegues. Sort!!

    ReplyDelete
  7. Genial, així sabrem coses teues!

    Ànims per als primers dies :-)

    ReplyDelete
  8. Moltes gràcies a tothom per llegir el blog i pels vostres comentaris. Aviam si demà penjo alguna foto.

    ReplyDelete
  9. Por quincuagésima vez escribo a ver si soy capaz de publicar... y digo:
    Haz trampas y ponte en las botas tacos al más puro estilo futbolista, jijijij! y por si "aca" aprende a escribir con la nariz por si te rompes las manos nos puedas contar más cosas norteñas!!!
    Yo tb quiero fotos!

    ReplyDelete
  10. Hola Pau!
    Segur que t'estàs adaptant molt bé! Hem decidit que us vindrem a veure, però a l'estiu (pel tema del gel, el fred i les caigudes...jjiji)
    Anirem visitant el blog esperant notícies teves,
    petons
    Jordi i Mariana

    ReplyDelete