Sunday, August 4, 2013

La massa!

Una de les (poques) coses que saben fer a la cuina els noruecs és el pa. Fan tot tipus de pa amb més o menys varietat de cereals i llavors. Els pans que venen al supermercat tenen la forma del típic pa de motlle que es troba als supermercats catalans o el que surt d'una panificadora domèstica. Però no tenen res a veure ni en el tacte ni en el gust. Un dia qualsevol pots trobar una dotzena de tipus diferents de pa, i tots boníssims. No com les tristes barres de quart massa àcides, amb la molla massa flonja i que al cap de poques hores ja no són comestibles. I a més de trobar pa, al supermercat trobes tot tipus de farines, cereals i llavors per poder fer-te el pa a casa.


Ja he provat de fer pa unes quantes vegades, estant aquí a Trondheim. I més o menys, aconsegueixo pa. Però mai em surt igual. Crosta dura, crosta tova, molla consistent, flonja o que s'esmicola. A vegades massa àcid. I no és que tingui gaire ciència, això de fer pa. Farina, aigua tèbia, llevat, una mica de sal i a treballar la massa.



Sempre va bé tenir una mica de ma d'obra infantil per reduir l'esforç. I a més passem una bona estona junts. Després cal deixar-la reposar cosa d'una hora, tornar-la a treballar i donar-li la forma final.


Curiosa l'olor d'alcohol que fa la massa un cop ha fermentat. És la senyal que el llevat ha treballat, i a més de diòxid de carboni ha produït alcohol etílic.


Una altra horeta de repòs i al forn.




No és pas una recepta molt complicada, no? Doncs cadascun dels passos té una influència enorme en el resultat final. Dec fer la massa amb excés d'aigua o potser és que no la treballo prou, perquè sempre em queden els pans una mica aixafats. Em queda molt per afinar, encara.

Per cert, les fotos que no porten el meu nom són fetes per la Lidia.

Canviant de tema, fa poc vaig veure que el Martin Fowler recomanava un llibre de programació funcional per programadors orientats a objectes, i me l'he comprat.

Molt interessant, el llibre. Estic aprenent Clojure poquet a poquet. Quan puc tenir l'ordinador per mi un momentet, obro el llibre (en PDF) i avanço una miqueta fent els exercicis amb l'intèrpret de Clojure. El llibre es ven només en format digital per un preu mòdic, entre 15 i 20 USD, i bona part dels diners van a parar a l'autor. Tot un nou model de publicació. Molt més just pels autors, considero.

Apa, a reveure!

No comments:

Post a Comment