Wednesday, June 12, 2013

O cuina o Noruega.

Cuina noruega. No, no saben què és. És trist, però és així. Peix bullit, col bullida i com a gran cosa salsitxes de frankfurt a la brasa. Són extraordinàriament pobres, culinàriament parlant. Les regions mediterrànies tenen cuines molt i molt variades. I moltes altres regions del món també, no cal dir. Índia, Xina, Japó, Vietnam, Mèxic, i tantíssims altres indrets. A què es deu tanta diferència? De fet, a què es deu la riquesa culinària? Abundància històrica d'ingredients? Molt de contacte amb altres cultures? Estar dins de grans rutes comercials? Suposo que tot el Mediterrani compleix aquestes condicions. Però, i a la resta del món? Si algú te referències, agrairia molt que me les fes arribar.

La gran contribució a la gastronomia del poble noruec em sembla que són una mena d'hamburgueses fetes a base de peix. Les venen ja fetes al supermercat, envasades al buit. Una catàstrofe culinària, com podeu imaginar. He vist força noruecs afegint-hi ketchup. No m'estranya. El drama és que busques receptes noruegues i et trobes com a recepta una amanida de cogombre. Que vol dir cogombre laminat ben fi i una mica amanit. És com fer la recepta del got de l'entrepà de fuet. Però és clar, si tampoc tens gaire més per posar al receptari... I penso jo, en un país on fa fred, no haurien de tenir un generós repertori de sopes consistents, carns guisades i tot tipus de plats que t'omplen l'estómac i t'escalfen els peus?

També s'ha de dir que aquí a Noruega només fan un àpat calent al dia. La resta són cereals amb llet, torrades una mica de peix o formatge al damunt i entrepans freds. Així estan, tots prims. Després van a Mallorca, mengen una paella congelada en un xiringuito de mala mort i els sembla el millor àpat que han tastat mai. Pobrissons. Si és que tanta salut no pot ser bona.

Apa, a reveure!

3 comments:

  1. Espero la mariscada aviat!

    Extracte del bloc http://pulsodelmundo.com.ar/

    "Especialidades gastronómicas

    Noruega es reconocida por la calidad de sus productos y sobre todo de sus pescados y mariscos, se encuentra fácilmente salmón o trucha ahumada o amarinada, pero no hay que olvidar probar los deliciosos pescados de blanca carne y recién pescados, como el bacalao, el fletán y el pez lobo.

    También se aprecian mucho los arenques y crustáceos, como también poder comprar directamente al pescador unas gambas del fiordo recién pescadas y saborearlas en el puerto junto a una cerveza fresca. A los amantes de la carne pueden probar la carne de reno, ciervo, alce o perdiz ártica, servida al modo tradicional, con una salsa marrón espesa, y acompañada de tyttebaer, arándonos árticos y una copa de vino tinto. Una excelente manera de llevarse un buen recuerdo de la cocina noruega. Un plato muy apreciado en verano es la carne curada de cordero que se suele servir con flatbrod, el fino y crujiente pan que es otra especialidad de Noruega, nata fresca y huevos revueltos, y para acompañarlo nada mejor que una cerveza noruega o una copita de aquavit, exquisito aguardiente a base de patatas y comino. De postre se recomienda las fresas noruegas o las molte, zarámoras árticas. Otra especialidad es el geitost, es un queso de cabra marrón con un ligero sabor a caramelo y que es uno de los productos más típicos de Noruega".

    ReplyDelete
  2. Aportació a la cuina noruega:


    Receptes noruegues


    Costella de porc rostida al forn. El Nadal a Noruega, per Anne Dale Nevestveit

    http://receptesambvida.blogspot.com.es/2012/12/costella-de-porc-rostida-al-forn-el.html

    Un sopar sencer
    http://www.rtve.es/alacarta/videos/television/cuina-els-fiords/580057/

    http://www.tv3.cat/karakia/capitols/14/Nordics-del-sud-1

    estofat de vedella

    ReplyDelete
  3. Moltes gràcies per la informació. Veig que encara té salvació, això de la gastronomia nòrdica. Hauré de practicar alguns estofats que he trobat. I quan tingui més experiència amb la barbacoa, tinc ganes de fer unes costelles de porc a la brasa (3 o 4 hores de cocció)

    ReplyDelete