Ja he provat de fer pa unes quantes vegades, estant aquí a Trondheim. I més o menys, aconsegueixo pa. Però mai em surt igual. Crosta dura, crosta tova, molla consistent, flonja o que s'esmicola. A vegades massa àcid. I no és que tingui gaire ciència, això de fer pa. Farina, aigua tèbia, llevat, una mica de sal i a treballar la massa.
Sempre va bé tenir una mica de ma d'obra infantil per reduir l'esforç. I a més passem una bona estona junts. Després cal deixar-la reposar cosa d'una hora, tornar-la a treballar i donar-li la forma final.
Curiosa l'olor d'alcohol que fa la massa un cop ha fermentat. És la senyal que el llevat ha treballat, i a més de diòxid de carboni ha produït alcohol etílic.
Una altra horeta de repòs i al forn.
No és pas una recepta molt complicada, no? Doncs cadascun dels passos té una influència enorme en el resultat final. Dec fer la massa amb excés d'aigua o potser és que no la treballo prou, perquè sempre em queden els pans una mica aixafats. Em queda molt per afinar, encara.
Per cert, les fotos que no porten el meu nom són fetes per la Lidia.
Canviant de tema, fa poc vaig veure que el Martin Fowler recomanava un llibre de programació funcional per programadors orientats a objectes, i me l'he comprat.
I just want to say I found @marick 's FP for the OO guy book really good https://t.co/SB59rLSwSa Months later I still think I get monads
— Martin Fowler (@martinfowler) July 30, 2013
Molt interessant, el llibre. Estic aprenent Clojure poquet a poquet. Quan puc tenir l'ordinador per mi un momentet, obro el llibre (en PDF) i avanço una miqueta fent els exercicis amb l'intèrpret de Clojure. El llibre es ven només en format digital per un preu mòdic, entre 15 i 20 USD, i bona part dels diners van a parar a l'autor. Tot un nou model de publicació. Molt més just pels autors, considero.
Apa, a reveure!
No comments:
Post a Comment